16 Nov 2024
17 Nov 2024
  1. Jelenia Struga
  2. Slow Life
  3. Diety - pod opieką dietetyka klinicznego

 

mgr Zuzanna Michalska


Jestem dietetykiem klinicznym. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce, dietoterapii oraz leczeniu żywieniowym. Zajmuję się min. terapią chorób dietozależnych takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca. Pracuję z osobami dorosłymi, kobietami w ciąży oraz dziećmi. Ważna jest dla mnie edukacja żywieniowa i wprowadzenie dobrych zmian na całe życie. W swojej pracy stawiam na aktualną wiedzę, każdy plan dietetyczny opieram na szczegółowym wywiadzie medycznym, a przygotowując indywidualne zalecenia biorę pod uwagę również preferencje kulinarne. Zdrowa dieta to przede wszystkim dobrze zbilansowane, smaczne posiłki, bez większych wyrzeczeń i uczucia głodu. Praktykę zawodową odbyłam min. w Wojewódzkim Centrum Szpitalnym Kotliny Jeleniogórskiej, Centrum Medycznym w Karpaczu oraz placówkach DPS. Doświadczenie zawodowe zdobyłam podczas pracy z klientem indywidualnym w placówkach prywatnych. Ukończyłam liczne kursy min. Coaching Dietetyczny, Dietetyka i suplementacja w sporcie, Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii, Diagnoza dietetyczna i postępowanie w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jeden z najzdrowszych modeli żywieniowych na świecie. W 2022 roku po raz piąty z rzędu wygrała plebiscyt na najzdrowsze diety. Posiada wysoki potencjał prozdrowotny, obniżając ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory. Jej prozdrowotne korzyści przypisuje się kwasom tłuszczowym omega-3 i omega-6 pochodzącym z ryb, oliwy z oliwek, nasion i orzechów przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczy nasyconych pochodzących z tłustego i czerwonego mięsa. Model diety śródziemnomorskiej bazuje na świeżych warzywach i owocach, obfitujących w minerały, witaminy, polifenole i antyoksydanty co korzystnie wpływa na poprawę odporności organizmu. Dodatkowo działa ochronnie na układ nerwowy, wykazując działanie profilaktyczne w stosunku do chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Dla kogo? 

Dieta śródziemnomorska przeznaczona jest zarówno dla osób zdrowych jak i tych zmagających się z różnymi chorobami dietozależnymi. Swoje zastosowanie znalazła przede wszystkim w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. 

Główne zasady diety:

  • Wysokie spożycie świeżych warzyw i owoców
  • Wykorzystanie oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu
  • Wysokie bądź umiarkowane spożycie ryb i owoców morza
  • Spożywanie w umiarkowanych ilościach jaj i chudego nabiału
  • Niskie spożycie mięsa, głównie czerwonego
  • Wysokie spożycie produktów pełnoziarnistych, kasz, płatków owsianych, ciemnego pieczywa, makaronu razowego
  • Spożywanie nasion roślin strączkowych, orzechów oraz pestek
  • Ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych, słodyczy, słonych przekąsek oraz alkoholu 

Efekty diety:

  • Obniżenie cholesterolu całkowitego
  • Podwyższenie frakcji cholesterolu HDL
  • Obniżenie frakcji cholesterolu LDL
  • Zmniejszenie poziomu Trójglicerydów
  • Obniżenie poziomu homocysteiny
  • Zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi
  • Ochrona otoczki mielinowej włókien nerwowych
  • Przestrzeganie śródziemnomorskiej piramidy żywienia wiąże się z lepszą kontrolą masy ciała oraz mniejszym ryzykiem nadwagi i otyłości.

Dieta wegetariańska

W dzisiejszych czasach wegetarianizm to nie tylko dieta ale również styl życia. Jest to sposób żywienia oparty o produkty roślinne z jednoczesnym wyeliminowaniem mięsa i znacznym ograniczeniem innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta wegetariańska dla kogo? 

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana przez osoby, które chcą rezygnować z jedzenia mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego z powodu przekonań, upodobań czy stanu zdrowia. Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może stanowić alternatywę dla tradycyjnego sposobu żywienia dla osób dorosłych. Istotne jest jednak odpowiednie zbilansowanie diety, tak aby uniknąć niedoborów mikro i makroskładników np. białka, witamin D i B12, wapnia, żelaza, cynku i jodu. 

Przeciwwskazanie: 

Dieta wegetariańska nie jest zalecana osobom z niedoborami pokarmowymi, ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi, np. kobietom w ciąży, osobom w podeszłym wieku, z chorobami autoimmunologicznymi, niektórymi schorzeniami jelit, sportowców czy pracowników fizycznych z dużym zapotrzebowaniem kalorycznym.

Zalety diety: 

  • wysoka wartość odżywcza i niska wartość energetyczna spożywanych produktów,
  • zwiększony udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • mała zawartość cholesterolu,
  • ograniczona ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu,
  • korzystny stosunek potasu do sodu,
  • zwiększona podaż witaminy C,
  • większa zawartość błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych,
  • ochrona środowiska
  • zmniejszenie zagrożenia ze strony nitrozoamin, węglowodorów aromatycznych, antybiotyków i leków weterynaryjnych, pasożytów przenoszonych razem z mięsem.

Dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Zasady zdrowego odżywiania zostały przedstawione w formie graficznej, w postaci talerza prezentującego zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. Wokół talerza znajdują się zalecenia „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów. Zasady zdrowego odżywiania zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Zostały przedstawione w formie graficznej w postaci talerza. 

Na czym polega: 

Zdrowe odżywianie to zbilansowana i różnorodna dieta, która opiera się na pełnowartościowych produktach. Podstawę stanowią warzywa, owoce i produkty zbożowe. Jest to sposób jedzenia, który polega na przyjmowaniu tylko takich substancji, które są korzystne dla zdrowia i zapewniają poprawną kondycję organizmu. Dzięki zdrowej diecie znacząco zmniejsza się ryzyko takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, nowotwory czy choroby serca. Tylko dieta odpowiednio zbilansowana będzie odżywcza, to znaczy, że zawiera odpowiednią ilość makroskładników oraz witamin i składników mineralnych. Zdrowe jedzenie nie powinno skutkować żadnymi niedoborami, a kluczem jest dbanie o właściwe komponowanie posiłków. 

Dla kogo: 

  • dla osób chcących zachować dobre zdrowie i samopoczucie
  • dla osób chcących utrzymać prawidłową masę ciała
  • dla osób dążących do prawidłowej masy ciała 
Newsletter
Anmeldung für den Newsletter

Um hochwertige Dienstleistungen anzubieten, verwendet der Service Cookies, die im Speicher des Browsers gespeichert sind. Ausführliche Informationen über den Zweck ihrer Verwendung, einschließlich der Verarbeitung von Benutzeraktivitätsdaten und der Personalisierung von Werbung, sowie die Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, finden Sie in der Datenschutzrichtlinie.
Durch Klicken auf ALLE AKZEPTIEREN stimmen Sie der Nutzung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer personenbezogenen Daten durch Jelenia Struga Medical SPA sp. z o.o., ul. Podgórze 55, 58-530, Kowary, die im Internet gesammelt werden, wie z. B. IP-Adressen und Cookie-Identifikatoren, zu Analyse- und Marketingzwecken zu (einschließlich automatisierter Anzeigenausrichtung, Messung ihrer Wirksamkeit und Verarbeitung von Benutzerdaten zu Analysezwecken). Änderungen der Cookie-Einstellungen und detaillierte Zustimmungspräferenzen können Sie in den Einstellungen vornehmen.

Datenschutzeinstellungen verwalten
Notwendige Cookies

Cookies, die für den Betrieb der auf der Website verfügbaren Dienste erforderlich sind und das Durchsuchen von Angeboten oder das Buchen von Reservierungen ermöglichen, unterstützen Sicherheitsmechanismen wie die Authentifizierung von Benutzern und die Erkennung von Missbrauch. Diese Dateien sind für das ordnungsgemäße Funktionieren der Website erforderlich. Sie benötigen Ihre Zustimmung nicht.

Analytische Cookies

Cookies, die es ermöglichen, Informationen über die Nutzung der Website durch den Benutzer zu sammeln, um deren Betrieb zu optimieren und an die Erwartungen des Benutzers anzupassen. Durch die Zustimmung zu diesen Cookies stimmen Sie der Verarbeitung von Daten über Ihre Aktivitäten auf der Website zu Analysezwecken zu.

Marketing-Cookies

Cookies, die es ermöglichen, dem Benutzer Marketinginhalte entsprechend seinen Präferenzen anzuzeigen und ihn über Marketingangebote zu informieren, die seinen Interessen entsprechen, einschließlich Informationen über die Aktivitäten des Benutzers, Produkte und Dienstleistungen des Website-Administrators und Drittanbieter. Die Zustimmung zu diesen Cookies bedeutet, dass Ihre Daten zur Personalisierung von Werbung und zur Analyse der Wirksamkeit unserer Werbekampagnen verwendet werden können.

Ihre Einstellungen wurden noch nicht gespeichert